Paylaş

Popüler kültürde yükselen bir trend olan podcast yayınları, hem fikirlerinizi paylaşmak hem de pasif gelir elde etmek için harika bir fırsat sunuyor. Video çekimlerine göre daha basit ve maliyeti daha düşük olan podcast yayıncılığı, hızlı şehir yaşamında kolayca tüketilebilen içerikler üretmeye olanak tanıyor. Müzik dinler gibi eğitim almak isteyenler için cazip bir seçenek olan podcast’ler, evde, yolda veya dışarıda kulaklıkla takılmayı sevenler için bir nimet. Tüm bu bilgiler ışığında, siz de bu alana adım atmayı düşünüyorsanız, listemizde yer alan tavsiyelere göz atmalısınız. Giriş kısmını daha fazla uzatmadan, bu işe başlamak için ihtiyaç duyacağınız bilgi ve ekipmanları sıralayalım.

1. Mikrofon

Ses kaydıyla ilerleyen bu süreçte, şüphesiz en büyük ihtiyacımız kaliteli bir mikrofon. Bu noktada, bütçenize uygun bazı seçenekler sunacağız. İyi bir podcast yayını için sesinizin net, cızırtısız ve güçlü bir şekilde kaydedilmesi gerekiyor. Bu işi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için size üç farklı mikrofon önerimiz olacak.

Boya BY-LM10 Yaka Mikrofonu

Boya BY-LM10 Yaka Mikrofonu

Trust Mantis GXT 232 USB Masaüstü Mikrofon

Trust Mantis GXT 232 USB Masaüstü Mikrofon podcast

USB mikrofonlar, ekstra donanım ya da çeviriciye ihtiyaç duymadan çalışma kolaylığı sunan cihazlardır. İkinci mikrofon önerimiz, Trust markasının Mantis GXT 232 modelidir. Özellikle oyun yayıncıları için tasarlanan bu mikrofon, podcast yapımına da uygun bir seçenektir. Mikrofonun ses kayıt kalitesi, fiyatına göre oldukça iyidir ve ayrıca tripod ile pop filtre ile birlikte gelir. Pop filtre, patlayan sesleri azaltırken, akustik bir ses kaydı almanıza yardımcı olur. Fiyat/performans açısından Trust Mantis GXT 232’yi gönül rahatlığıyla öneriyoruz.

Trust masaüstü mikrofon modellerini incelemek ve satın almak için bu bağlantıyı kullanın.

Trust GXT 252+ Emita Plus Streaming Microphone

Üçüncü mikrofon önerimiz yine Trust markasına ait olup, USB bağlantısı ile çalışıyor. Ancak bu mikrofon, hem kapsamlı kutu içeriği hem de profesyonel ses kalitesi ile dikkat çekiyor. Masaya montaj aparatı ve pop filtre ile gelen Trust GXT 252+ Emita Plus, ileri seviye podcast yayıncılığı için mükemmel bir seçimdir. Yüksek hassasiyet ile kayıt yapma imkanı sağlayan bu mikrofon, kardiyoid kayıt özelliği sayesinde gürültüden arındırılmış ses kaydı almanızı sağlar. Bütçenizi biraz daha artırabiliyorsanız, bu ürünü kesinlikle öneriyoruz.

2. Bilgisayar

İyi bir podcast yayını yapmak için bir mikrofonun yanı sıra bir bilgisayara da ihtiyacınız olacak. Bilgisayar önerisi yaparken, gereksiz yere yüksek bir konfigürasyon tavsiye etmenin şart olmadığını düşünüyoruz. Çünkü ses düzenleme ve video düzenleme gibi işlemler, yüksek sistem gücü gerektirmemektedir. Bu nedenle, fiyat/performans açısından avantajlı bir dizüstü bilgisayar öneriyoruz. Dizüstü bilgisayarlar, taşınabilirlik açısından daha avantajlıdır ve kaydedilecek ses için yaka mikrofonunu standart 3,5 mm jak girişi ile bağlayarak kolayca kayıt almanızı sağlarlar.

HP 250 G7 6MQ83EA2 Laptop

HP 250 G7 6MQ83EA2 Laptop

Ses yazılımlarını rahatlıkla çalıştırabilen ve 1,78 kg ağırlığı ile oldukça taşınabilir bir dizüstü bilgisayar var karşımızda. HP 250 G7 6MQ83EA2 modeli, Intel Core i3 7020 işlemcisinden güç alıyor ve 8 GB RAM ile 256 GB SSD depolama alanına sahip. SSD depolama, bilgisayarın açılış süresini kısaltmanın yanı sıra yazılımların yüklenme süresini de minimize eder, ayrıca pil tasarrufu sağlar. Bilgisayar, bol miktarda USB bağlantı noktası ile kulaklık ve mikrofon girişlerine de sahiptir. Ayrıca 15.6 inçlik parlak ekranı da, ses düzenleme yazılımlarının kullanımı için büyük bir avantaj sağlar. Bu dizüstü bilgisayarı edindiğiniz takdirde, podcast projelerinizi evde, ofiste veya dış mekanda rahatça hazırlayabilirsiniz.

3. Ses Düzenleme Yazılımı

Podcast kayıtlarınızı düzenlemek, cızırtıları temizlemek veya arka plan müziği eklemek için mükemmel ve ücretsiz bir yazılım öneriyoruz: “Audacity”. Açık kaynaklı bu yazılım, podcast kayıtlarınızı düzenlemede tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. İlk bakışta karmaşık gibi görünse de, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. İnternet ortamında, özellikle YouTube’da Audacity’nin nasıl kullanılacağına dair basit eğitim içerikleri bulabilirsiniz. Audacity, Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilir.

Audacity’yi ücretsiz indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

4. Ses Yalıtımı

Bütçeniz ve ortamınız izin veriyorsa, ses yalıtımı yapılmış bir oda oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Podcast kaydı yaparken en büyük ihtiyacınız konsantrasyon olacak ve karşılaşacağınız en büyük sorun ortam gürültüsüdür. Mikrofon ne kadar kaliteli olursa olsun, ani ve yükselen gürültü sesleri kaydınıza dahil olacaktır. Bu gürültüleri düzenlemek veya silmek zaman kaybettirebilir. Bazı durumlarda ise, konuşma esnasında oluşan düzenli anlık sesleri temizlemek mümkün olmayabilir. Bu bağlamda, ses yalıtımı için bazı önerilerimiz var.

Odayı Eşya Doldurmak

podcast yayını nasıl yapılır

Ses yalıtımı için hiç para harcamadan ekonomik ve pratik bir çözüm bulmak istiyorsanız odanızı olabildiğince eşyalarla doldurun. Yalıtım için kullanacağınız eşyaların sert ve parlak yüzeyli olmamasına dikkat edin. Halı, yatak, koltuk, sandalye ve perde gibi sesi emen yüzeye sahip nesneler, odada yankıyı ve gürültüyü asgariye indirecektir. Elbette, bu yöntemle estetik açıdan pek hoş bir görüntü elde edemeyebilirsiniz, fakat her şey daha temiz bir ses kaydına yönelik değil mi? Bu yöntemi bir düşünün ve denemeden karar vermeyin.

Akustik Süngerler

Eşyalarla odayı doldurmak sizin için uygun değilse ve odayı daha ilham verici bir hale getirmek istiyorsanız, bu öneri tam size göre. Bir odadaki yankıyı veya dışarıdan gelen sesleri minimuma indirmenin en etkili yöntemi akustik sünger kullanmaktır. Farklı boyutlarda satılan akustik süngerlerin etkisini en üst seviyeye çıkarmak için kendinize küçük bir alan belirleyip, bu alanı surlarla kaplayabilirsiniz. Dış seslerin en aza indirildiği bir süngerli odada ses kaydı almak oldukça keyifli olacaktır; podcast yayınlarınızın ses kalitesi de maksimum seviyeye yükselecektir.

Kendinden yapışkanlı akustik sünger satın almak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

5. Yayın Mecraları

Podcast kaydınızı aldınız, sesi düzenlediniz ve şimdi sanal dünyaya adım atmaya hazırsınız. Eğer podcast’inizi hangi mecrada yayınlayacağınızı düşünüyorsanız, birçok seçenek sizi bekliyor. Aşağıda paylaşacağımız platformlardan birini veya hepsini kullanabilirsiniz. Tavsiyemiz, podcast yayınlarınızı mümkün olduğunca çok mecrada paylaşmanızdır; böylece daha fazla dinleyiciye ulaşma şansınızı artırırsınız.

Spotify

podcast yayını ekipman

Piyasadaki en popüler müzik dinleme uygulaması olan Spotify, podcast yayıncılığı için de mükemmel bir platform. Dinleyici kazanmak, aboneler edinmek ve şanslıysanız bağışlar almak için Spotify ideal bir mecra. Spotify’da podcast yayınlamak istiyorsanız bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

SoundCloud

Ücretsiz müzik dinlemenin akla ilk gelen platformlarından biri olan SoundCloud, podcast yayınlamak için de oldukça kullanışlıdır. Ses kalitesi açısından avantajlı bir yayın alanı sağlayan SoundCloud, kesinlikle tercih edilmesi gereken platformlardan biridir. SoundCloud üzerinden podcast kanalı açmak için bu bağlantıyı ziyaret edin.

iTunes

Apple’ın iTunes platformu, podcast yayını için en çok kullanılan alanlardan biridir. Mac, iPhone, iPod Touch ve iPad kullanıcılarına ulaşmanın kolay yolu olan iTunes üzerinden podcast yayını açmak biraz daha zahmetli olabilir. Ancak bu işe adım atmışsanız zorluklara katlanmak zorundasınız. Podcast’lerinizi iTunes üzerinden yayınlamak istiyorsanız bu bağlantıyı ziyaret ederek detayları öğrenebilirsiniz.

YouTube

YouTube bir video platformu olmasına rağmen, podcast paylaşmak için oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Hazırlayacağınız podcast kaydını sabit görsellere dönüştürerek veya çeşitli görüntüleri ekleyerek YouTube’da yayınlayabilirsiniz. YouTube’un adresini vermemize gerek var mı? Bizce yok. Şimdiden iyi yayınlar dileriz.