Felsefi roman, bir felsefi düşüncenin kurgusal bir dünyada ilerleyişi olarak tanımlanabilir. Bu tür eserlerde, karakterler sıklıkla fikirler üzerinde tartışabilir ya da anlatıcı, dünyaya belirli bir perspektiften bakabilir. Ayrıca, felsefi düşünceler hikâye içinde somut bir biçime bürünebilir. Herhangi bir kurgu eseri, belirli bir fikir etrafında inşa edildiğinden, her kurgusal metnin bir felsefi boyutu olduğunu ileri sürmek mümkündür. Ancak felsefi romanlar, fikirleri öne çıkararak okuyucuları derin sorular sormaya ve düşünmeye teşvik edebilir. Bu içerikte, sizi düşünmeye yönlendiren 21 felsefi roman ve ek olarak bir öykü kitabı derledik.
Yabancı – Albert Camus

Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski

Görülmeyen Adam – Ralph Ellison

Zorba – Nikos Kazancakis

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği – Milan Kundera

Böyle Buyurdu Zerdüşt – Friedrich Nietzsche

Karanlık Thomas – Maurice Blanchot

Candide – Voltaire

Kayıp Zamanın İzinde – Marcel Proust

En genel anlamda, anlatıcının kendini keşfetme serüvenini merkez alan, yedi ciltlik zengin ve karmaşık bir roman olan Kayıp Zamanın İzinde, yazar Marcel Proust’un yaşadığı dönemde Fransa’nın panoramik ve hicivsel bir tasvirini sunarken, aynı zamanda sanatın doğası, aşk, zaman, ölüm ve hafıza gibi derin düşünceleri de barındırmaktadır. Kayıp Zamanın İzinde, anlatıcının çocukluk anılarını ve on dokuzuncu yüzyılın sonlarından yirminci yüzyılın başına kadar olan üst sınıf Fransız yaşamına dair deneyimlerini takip ederken, zaman kaybını ve anlamsızlık kavramlarını sorgulamaktadır. Tüm dizi boyunca, istemsiz hafızayla anıların hatırlanması aracılığıyla anlatıcının kesin gerçekliği anlaması ve ifade etmesi için sembol ve işaretleri nasıl kullandığını öğrenmesine tanıklık ederiz. Bu kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Dava – Franz Kafka

Huzursuzluğun Kitabı – Fernando Pessoa

Son Samuray – Helen DeWitt

Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? – Philip K. Dick

Aşk Üzerine – Alain de Botton

Bozkırkurdu – Hermann Hesse

Hermann Hesse’nin Bozkırkurdu adlı eseri, yarı insan yarı kurt gibi hisseden bir adamın şiirsel bir otoportresidir. Hesse, orta yaşlı bir misantropun insan olma mücadelesini anlatan ve arayış felsefesini ele alan Bozkırkurdu, aynı zamanda entelektüel ikiyüzlülüğe karşı bir eleştiri olarak da değerlendirilmektedir. Bu kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kesik Bir Baş – Iris Murdoch

Wittgenstein’in Metresi – David Markson

Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde – Olga Tokarczuk

Boşluktakiler – Tom McCarthy

Tanrı’nın Enkazı: Bir Düşünce Deneyi – Scott Adams

Kirpinin Zarafeti – Muriel Barbery

Bonus: Duvar – Jean Paul Sartre
