Paylaş

2019 itibarıyla akıllı telefon kullanmayan birini bulmak oldukça zor. iPhone ve Android telefonlar neredeyse herkesin elinde. Descartes yaşasaydı, epistemoloji ve ontoloji ile ilgili görüşlerini muhtemelen “Çevrimiçiyim, o halde varım.” şeklinde dile getirirdi. Peki, bu kadar önemli bir parça haline gelen akıllı telefonları satın almak için ne kadar çalışmamız gerekiyor? Dünya genelinde bir iPhone X almak için gerekli çalışma sürelerini sizin için derledik.

Farklı coğrafyalardaki alım gücünü kıyaslamak için kullanılan Big Mac endeksi, iPhone X endeksinden de pek farklı değil

Öncelikle, farklı ülkelerdeki alım gücünün nasıl kıyaslandığını bilmekte fayda var. Ekonomi literatüründe uzun zamandır yer eden Big Mac endeksi, erişilebilirliği ve birçok farklı ürün içermesi (et, un, yağ, işçilik, kira vb.) nedeniyle en belirgin kıyaslama yöntemi olarak kabul ediliyor. Artan iPhone X satışları ile benzer bir kıyaslama yapılması da artık mümkün. Bu tür küresel ürünler, hayat pahalılığı ve alım gücünü anlamamızı kolaylaştırıyor ve temel tüketim alışkanlıklarımız hakkında bilgi veriyor.

Farklı ülkelerdeki ortalama maaşlarla iPhone X fiyatını karşılaştıran çalışmalar, ülkelerin alım gücü hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor

iPhone X’in fiyatının, nakliye ve vergi gibi değişkenler nedeniyle her ülkede aynı olmadığını unutmamak gerek. Hayat pahalılığını ve alım gücünü hesaplamak için daha sade bir çalışma yapmak mümkün.

UBS’in verileri, yıllar içindeki iPhone/iPad fiyat ortalamalarını dikkate alarak bu ürünleri almak için gereken çalışma saatini gösteriyor

Apple’ın Türkiye satış fiyatı iPhone Xs 5.8 inç için şu an 9.899 TL. Listelemedeki sonuncu ülke olan Mısır’da (76. sıra) bu süre 1000 saatten fazla iken, İsviçre’de (1. sıra) yaklaşık 40 saat. Türkiye’de (70. sıra) bu süre ise 567 saat.

Yine UBS’in uluslararası 1 fincan kahve fiyatlarını karşılaştırması şu şekildedir;

Haritayı incelediğinizde bir fincan kahvenin dünya genelindeki fiyat değişimlerini görebilirsiniz. Ancak bu fiyatların, o ülkenin ortalama gelir düzeyine göre değerlendirilmesi gerekir. Kopenhag’da 6 dolar harcamak, düşük gelirli bir ülke vatandaşı için zor olabilir; oysa Danimarka’nın ekonomi koşulları göz önünde bulundurulduğunda bu rakam makul kabul edilebilir.

İstanbul ve Paris’te saç tıraşı olmak için gereken süre

Dışarıya seyahat ederken, gideceğiniz ülkeye dair iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Düşük bütçeyle dünya turuna çıkmayı planlayanların en çok dikkat ettiği konular arasında, ülkelerin yaşam maliyetleri ve fiyat kıyaslamaları yer alır. Örneğin, yurt dışından bir teknoloji ürünü alacaksanız, vergileri ve fiyatları doğru hesaplamak gerekir. Konaklama ücretleri de kritik konulardan biridir; Polonya’daki otel fiyatları ile İsviçre’deki otel fiyatları arasında dev bir fark olabilir.

Ülkelerin alım gücünü ve yaşam maliyetlerini karşılaştırabileceğiniz birçok platform mevcut

Numbeo, Expatistan, Worlddata gibi platformlar, dünya genelindeki alım gücüne dair verilerinizi analiz etmenizde yardımcı olabilir. Bu platformlar aracılığıyla, İtalya’da bir akşam yemeğinin maliyetini, Uruguay’da sütün market fiyatını veya Rusya’daki asgari ücret ve ortalama kira endeksini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Kaynak: 1 2